• Ksylitol chiński worek 25kg

Co to jest ksylitol? Ksylitol w pojęciu chemicznym to alkohol cukrowy, czyli jego skład to cząsteczki cukru i alkoholu. W produktach spożywczych występuje pod symbolem E967 oraz jako poliol. Naturalnie ksylitol występuje w wielu surowcach tj. owoce, warzywa, grzyby. Środek słodzący, który pozyskiwany jest głównie z kory brzozy (potocznie zwany cukrem brzozowym), jednak ostatnimi czasy na rynku można spotkać także ksylitol kukurydziany pochodzący z Chin. Ksylitol z wyglądu przypomina cukier, w smaku jest również słodki, jednak posiada o 40% mniej kalorii. Na języku pozostawia lekki chłód i słabo wyczuwalny miętowy posmak.

Wysyłka w ciągu 24 godziny
Dostępność Duża dostępność
Waga 25 kg

Co to jest ksylitol?

Ksylitol w pojęciu chemicznym to alkohol cukrowy, czyli jego skład to cząsteczki cukru i alkoholu. W produktach spożywczych występuje pod symbolem E967 oraz jako poliol. Naturalnie ksylitol występuje w wielu surowcach tj. owoce, warzywa, grzyby. Środek słodzący, który pozyskiwany jest głównie z kory brzozy (potocznie zwany cukrem brzozowym), jednak ostatnimi czasy na rynku można spotkać także ksylitol kukurydziany pochodzący z Chin.

Ksylitol z wyglądu przypomina cukier, w smaku jest również słodki, jednak posiada o 40% mniej kalorii. Na języku pozostawia lekki chłód i słabo wyczuwalny miętowy posmak.

 

Jakie właściwości posiada ksylitol?

Ksylitol posiada wiele cennych właściwości, które wykorzystywane są w przetwórstwie spożywczym, medycznym i kosmetycznym.

  • nie fermentuje w przewodzie pokarmowym
  • posiada niski indeks glikemiczny - 13, nie powoduje wyrzutu insuliny do krwi, nadaje się dla diabetyków
  • jest bardzo słodki, mało kaloryczny – świetna alternatywa dla cukru
  • wykazuje działanie bakteriobójcze, nie prowadzi do rozwoju drożdżycy
  • doskonały probiotyk wspomagający rozwój korzystnych mikroorganizmów flory bakteryjnej jelit
  • przeciwdziała rozwojowi Candida albicans - przyczyna występowania drożdżyc oraz Helicobacter pylori – odpowiedzialne za wrzody żołądka lub dwunastnicy 
  • zapobiega powstawaniu próchnicy, dlatego też często wykorzystywany jest w pastach do zębów, gumach do żucia
  • słodzidło niweluje nieprzyjemny zapach z ust

Jak używać ksylitolu?

Ksylitol, jako zamiennik cukru doskonale sprawdzi się do słodzenia kawy, herbaty i innych napojów. 

Świetny słodzik do ciast i deserów, należy jednak pamiętać, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie (drożdże nie wchodzą w reakcję z ksylitolem).

Doskonały do przetworów, odporny na wysokie temperatury, nie traci naturalnych właściwości.

Przy użyciu żelatyny, trzeba użyć więcej ksylitolu, ponieważ osłabia on proces zastygania.

Na pytanie, czy warto kupować ksylitol chiński? Odpowiedź brzmi TAK, ponieważ ksylitole różnią się od siebie tylko surowcem z którego został wytworzony, metodą wytworzenia oraz krajem. Różnice w cenie mogą zadziwiać, jednak warto zastanowić się, czy warto przepłacać?